Naše koření z různých koutů světa sami používáme ve svojí kuchyni. Vyzkoušet ho můžete mimo jiné v našich ochucených pražených oříšcích (kari, zaatar, chilli, cibule, levandule, skořice) nebo v bistru Mujfalafel v Kutné Hoře, Komennského náměstí 22. v Kutné Hoře pro Vás také mícháme dvě vlastní směsi – zaatar a sedmero koření. Ostatní koření jso...
Naše koření z různých koutů světa sami používáme ve svojí kuchyni. Vyzkoušet ho můžete mimo jiné v našich ochucených pražených oříšcích (kari, zaatar, chilli, cibule, levandule, skořice) nebo v bistru Mujfalafel v Kutné Hoře, Komennského náměstí 22. v Kutné Hoře pro Vás také mícháme dvě vlastní směsi – zaatar a sedmero koření. Ostatní koření jsou kromě kari jednodruhová.
Podkategorie
Vůně orientu i vůně babiččiného koření, které jen tak nevyprchá. Koření je vždy čerstvě baleno ve znovuuzavíratelných sáčcích (zip sáčky).
Koření pro Vás vakuujeme do větších průhledných pytlíků. oOporučujeme doma přesypat do uzavíratelných krabiček nebo skleniček.
Bylinka známá již ve starověkém Egyptě. Majoránka je velmi aromatická bylinka s jemně sladkou vůní i chutí. Používá se k dochucení masových směsí, polévek, luštěnin a také bramboráků.
Muškátový oříšek je aromatický, lehce pikantní s hořko-sladkou chutí. Doporučujeme ho do polévek, omáček a zeleniny.
Koření plné vůně Vůně hřebíčku je nezapomenutelná. Jeho použití je velmi všestranné. Doporučujeme ho nejen do perníků, koláčů a vánočního pečiva, ale i při úpravě masa, nakládání zeleniny a hub, do omáček, vývarů, kečupu a samozřejmě do svařeného vína.
Když ho miluješ, není co řešit. Koriandr je buď milován nebo nenáviděn. Dá se využít opravdu mnohostranně. Je součástí indických, arabských či afrických pokrmů, kterým dodává jejich skvělou chuť. Mletý koriandr má specifickou aromatickou, lehce nasládlou příjemně kořeněnou chuť. Lze ho použít do vánočního pečení, do polévek, dochucení masa či salátů....
Voňavá chuť orientu. Římský kmín je jedno z nejstarších koření na světě. Pochází ze Středomoří a severní Afriky. Je nezbytnou součástí arabské, indické, španělské i mexické kuchyně. Římským kmínem se snadno dochutí jehněčí či kuřecí maso, kuskus, zelenina, bílé krémové omáčky nebo také chilli con carne. Je součástí směsi kari. Využívá se při pečení...
Sladce vonící kardamon do všech moučníků. Kardamon je jedno z nejstarších koření. Má sladkou vůni. Používá se při pečení do pečiva, perníků, sušenek. V Arabských zemích se jím dochucuje káva a čaj. V Indii zase rýže, omáčky a zeleninové či masové směsi.
Co by si počali mátové kešu bez máty? Sušenou mátu doporučujeme k přípravě bylinných čajů, k ochucení domácích limonád nebo marmelád. V Libanonu ji přidávají do jogurtů a připravují tak lehký a lahodný dip. Také ji přidávají k mletému masu nebo do sendvičů k zvýraznění jejich chuti.
Lék s intenzivní chutí. Výrazná chuť česneku nesmí chybět v žádné kuchyni. Nikdy ho nezapomeneme při přípravě masa (skopové, hovězí, ryby), ani při přípravě omáček, polévek či salátů. Česnek má pozitivní účinky na trávení a obranyschopnost organismu. Naše babičky ho využívaly jako účinné antibiotikum, k snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Sladká paprika maďarského typu má výraznou zeleninovou chuť. Hodí se do zeleninových nebo masových směsí, polévek, krémů a díky své výrazné barvě i jako potravinářské barvivo.
Starověké koření s magickou vůní Víte, co mají společného naše skořicové kešu a skořicové mandle? Voní a chutnají po skořici. Skořici využijete v kuchyni jak na pečení, tak vaření. Je součástí asijské, arabské i latinskoamerické kuchyně. Již staří Egypťané věřili, že je skořice léčivá. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a...
Pozor, ať neshoříte! Jedna ze složek našich chilli kešu a chilli mandlí je právě tato chilli paprika. Na stupnici pálivosti chilli papriček je celkem nízko (40-50 000 SHU), ale někoho již může pálit celkem dost. Kdo má rád pikantní kuchyni, naše chilli při vaření určitě ocení.
Úspěch našich kari mandlí spočívá právě v tomto koření - thajské karí. Je totiž pikantní a jemně pálivé. Tuto směs karí doporučujeme stejně jako jeho jemnou sestřičku karí madras k přípavě zeleninových či masových omáček, k přípravě masových směsí (drůbež, ryby), rýže nebo polévek.
Směs koření karí madras je příjemně pálivé. Doporučujeme k přípravě zeleninových či masových omáček (kuře, králík ryby). Vhodné je i k přípravě rýže a těstovin.
Cibule se hodí snad do všech pokrmů. Dodá jim tu správnou chuť. Jednodruhové koření, které využíváme při pražení cibulovo-levandulových mandlí nebo mátových kešu. Jedná se o usušenou cibuli namletou na jemný prášek. Koření je vhodné při každodenním vaření (do polévek, omáček, pomazánek, marinád na maso).
Ochutnejte naší vlastní směs bylinek. Tradiční směs koření využívaná v kuchyni po celém Blízkém Východě. Nesmí chybět v salátech, na placce manoushe zaatar a nebo jen smíchaná s olivovým olejem. Do této směsi se poté namáčí libanonský chléb jako tradiční část snídaně či večeře. V zaataru pražíme i naše zaatar mandle.